Mi a mindfulness?

Maga a mindfulness (tudatos jelenlét) alapú képzések kidolgozása Dr. Prof. Jon Kabat-Zinn nevéhez fűződik. Kollégáival közösen összegyűjtötte és kiemelte az összes tradíció közös gyakorlatait, így jött létre az általa elnevezett Tudatos Jelenlét Alapú Stresszcsökkentő tréning (Mindfulness Based Stress Reduction) képzés, melynek a hosszát 8 hétben határozta meg.

Manapság számtalan tudatos jelenléten alapuló technika és megközelítés érhető el. Ezért úgymond a „mindfulness” inkább egy látásmódot és vezérelvet jelent, mivel az életünk csupán pillanatokban bontakozik ki. Így a módszerének segítségével újra kapcsolatba kerülünk a létezéssel, átvesszük az irányítást a mindennapjaink menete és minősége felett.

A mindfulness lényege a nyitottság és a tiszta tudatosság. Pontosabban tudatos és éber jelenlétet foglal magába, amikor figyelmünket célzottan a jelen pillanatra és annak történéseire irányítjuk, ítélkezésmentesen. Teljesen éberen állunk minden egyes tapasztalatunkkal szemben. Megfigyeljük a gondolatainkat, érzéseinket és érzelmeinket anélkül, hogy ítélkeznénk felettük vagy elutasítanánk őket. Úgymond megtapasztaljuk, milyen valóban jelen lenni, és a gondolataink, valamint érzelmeink befolyásolása nélkül megtapasztalni a világot.

hogyan működik?

A mindennapi tevékenységeink során többször vagyunk tudatosak, azonban figyelmünket mindig elragadják a gondolatok és az érzelmek. Azt vesszük észre, hogy a jövőbe vagy a múltba irányul a figyelmünk és már nem az adott tevékenységet élvezzük. Figyeljük meg hányszor adjuk át magunkat egy étel ízének, és tapasztaljuk meg az étkezés okozta élményt ahelyett, hogy éppen valamilyen probléma megoldásán törnénk a fejünket. Az elmének ez a fajta szokása és működése, ami miatt stresszesek vagyunk és elveszünk a problémáink tömkelegében. A problémáinkon törjük a fejünket, még akkor is, amikor az adott pillanatban pihennénk. Úgymond, nem tudjuk lecsendesíteni elménket. A tudatos jelenlét gyakorlatai erre nyújtanak megoldást. Rendszeresen végzett, éberségen alapuló gyakorlatok által a figyelmünk stabilizálódik, aminek hatására az életünkkel való viszonyunk és hozzáállásunk is megváltozik. Egy nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb élet válik elérhetővé számunkra.

a gyakorlás hatásai

A gyakorlatoknak számos szubjektív, illetve kutatók által bizonyított hatása van. A programban résztvevők egy harmonikusabb és kiegyensúlyozottabb életről számolnak be a képzés elvégzése után. De a stressz, a szétszórtság, a fegyelmezetlenség, a rosszkedv és a lehangoltság csökkenése is észrevehető.

Mindemellett valójában megváltoztatja az agyunk formáját, úgymond áthuzalozza a régi beidegződéseket, automatikus viselkedésmódokat és egy újabb, nyitottabb látásmódot tesz lehetővé. Az agyunk szürkeállománya – ami az érzelmi szabályozásért, probléma megoldásért, tervezésért és az agykéreg azon részét, ami a tanulásért és memóriáért felelős – növekszik, rendszeresen végzett meditációs gyakorlatok által.